Ruikan Mylly

Myllyjä tiedetään olleen jo 1600-luvulla Irjanteen koskilla. Ruikan myllyn historia alkaa 8.5.1922, kun yhdeksän talollista Eurajoelta ja Kiukaisista kokoontuu Irjanteen Lahdenrannan tilalle. He tekevät päätöksen hankkia maa-alueen sekä pyytää ”tarjoukset” koneyhtiöiltä. Myllyyn tilattiin sen ajan parhaat ja nykyaikaisimmat koneet. Koko myllytoiminnan ajan Ruikan Mylly oli seutukunnan parhaita tullimyllylaitoksia. Useimmat tullimyllyt lopettivat toimintansa jo 1960-luvulla kannattamattomana.

Mylly vaihtaa muotoaan

Ruikan Mylly Oy lopetti toimintansa kuitenkin vasta 1980, jonka jälkeen mylly toimi vielä 12 vuotta yksityisomistuksessa vuoteen 1992. Tämän jälkeen mylly oli viisi vuotta tyhjillään, kunnes syksyllä 1997 se vaihtoi jälleen omistajaa.

 

Seuraavana keväänä aloitettiin käyttötarkoituksen muutokseen perustuva remontti. Mylly muuttui seuraavien vuosien aikana yksityisasunnoksi.

Nyt ja tulevaisuudessa

Vuonna 2010 alkoi taas tapahtua, kun myllyn asukkaat muuttivat kaupunkiin. Ruikan Mylly Oy perustettiin uudestaan, tällä kertaa huolehtimaan rakentamisesta, kunnossapidosta ja hyvinvointi- sekä virkistyspalveluiden tuottamisesta.

Uusi upea sauna kylpytynnyreineen valmistui turbiinirakennukseen syksyllä 2010. Viimeaikojen toimilla on varmistettu Ruikan myllyn säilyminen ja kehittyminen lähialueen ihmisten kohtaus- ja virkistyspaikkana.